Kako je navedeno u saopštenju, EFJ je podržala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) u protestu podsećajući da se emisija “Utisak nedelje“, koju uređuje i vodi poznata novinarka Olja Bećković, emituje već 24 godinu i da je veoma popularna kod publike.

Iz EFJ-a ističu i da se “Utisak nedelje“ smatra za jedan od retkih programa koji “kritički ispituju rad vlade premijera Aleksandra Vučića“.

Podsetivši da je Olja Bećković odbila ponudu menadžmenta B92 da se emisija preseli na kablovski kanal u EFJ kažu da podržavaju takvu odluku Bećkovićke.

EFJ u saopštenju podseća i da je nedavno otkazana politička emisija Studija B, kao i na to da su pojedini web portali zbog kritika vlasti bili mete hakerskih napada.

Kompanija B92 saopštila je juče da se napori i predlozi za poboljšanje saradnje sa autorkom emisije „Utisak nedelje“ i Produkcijskom grupom „Mreža“ nisu pokazali uspešnim, da Bećković svojim izjavama narušava profesionalnu etiku kako bi diskreditova B92 i da će saradnja ubuduće „predstavljati težak izazov“.

Sa druge strane, Bećković je, kako su preneli mediji, rekla da ne razume saopštenje te da je iz B92 niko nije zvanicno kontaktirao.

Istakla je i da, što se nje tice, ona sa B92 ima važeći ugovor do marta te da očekuje od njih da se ponašaju profesionalno, da poštuju ugovor i da radi u nedelju.

“Utisak nedelje“ bio je danas tema i sednice skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na kojoj je predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić rekao da regulator nije glavni i odgovorni urednik medija i nema ovlašćenja da na program stavlja i skida jednu emisiju sa programa, jer bi to bila diktatura.

„To može biti problem sa političkog stanovišta, ali sa stanovišta regulatora ništa ne dešava,“ rekao je Karadžić dodajući da će se sa posebnom pažnjom u narednom periodu odnositi prema političkom pluralizmu.

On je dodao i da, kada je reč o Televziji B92, ta kuća i dalje emituje najveći broj sati informativnog programa u odnosu na druge televizije.

Odgovarajući na pitanja poslanika većine i opozicije, koji su se međusobno optuživali za uvođenje cenzure i stanje u medijima, Karadžić je rekao da je vlasnička struktura TV B92 u poptunosti poznata, da je vlasnik tizvesni Kipranin Stefanos Papodopulos, kao i mali akcionari.

 

Blic (17. oktobar): B92 raskinuo ugovor sa Oljom Bećković