(Foto Nebojša Marković)

Sve su ovo pitanja koja su pokrenuta ukidanjem „Utiska nedelje“ sa B92, a do odgovora tragamo, a s kim drugo, nego sa autorkom emisije Oljom Bećković.

Da vam je neko pre godinu dana rekao da će B92 ukinuti vašu emisiju, šta biste mu rekli?

 

– Rekla bih da sam svake nedelje ispočetka iznenađena da još nisu dobili takav nalog, a vi biste me uveravali da niko ne bi sebi dozvolio da uradi nešto što nije palo na pamet ni Slobodanu Miloševiću.

Koliko je ukidanje „Utiska nedelje“ medijsko, a koliko političko pitanje?

– Verujem da je pitanje političko-medijsko, što je najdublji problem društva u kojem živimo. Gotovo da ne postoji nijedna televizija koja ne duguje zahvalnost našem rukovodstvu što postoji.

Zašto mislite da je obraćanje premijera bila “cirkuska predstava”?

– Možda bi bilo iskrenije da ste mi postavili kraće pitanje. Recimo, zašto misliš? Svako ko je sebi dozvolio da i dalje nešto misli, razume da smo u nedelju u 15 bili u cirkusu, srećom nismo poveli decu. Imala su pametnija posla.

Da li ste se čuli sa premijerom Vučičem u vezi sa celom pričom o „Utisku“?

– Ne.

Kako vam izgleda najavljeni protest tviteraša iz DS i drugih partija koji su najavili okupljanje ispred B92 u vreme kada je „Utisak“ trebalo da krene?

– Nisam to razumela kao stranačku, već građansku akciju. Ne radi se o odbrani mene, već o dizanju glasa protiv cenzure i ukidanja svakog prostora za različito mišljenje. Recimo na mišljenje da je jučerašnje hitno obraćanje premijera javnosti cirkuska predstava i vređanje svih građana, pa i onih koji su ga izabrali.

Kako je Veran Matić dozvolio ukidanje „Utiska“, ipak je on glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92?

– Koliko razumem saopštenja Verana Matića, on čini sve da podseti menadžment na tu činjenicu i svoju vizitkartu.

S druge strane, B92 je privatna TV koja hoće zabavni program i neće “Utisak”, što je takođe legitimno. Zašto ste odbili prelazak na kablovski kanal „B92 info“?

– Nisam odbila prelazak na kablovski kanal, odbila sam prelazak u kanal. Odbila sam ultimatum. Razumem da postoje razne stvari koje su takođe legitimne, ali ne znam šta je legitimnije od važećeg ugovora.

Kako glasi najluđa “teorija zavere” koju ste čuli o ukidanju vaše emisije?

– Očekujem da će se tim koji se preporučio Rukovodstvu pobrinuti da ova provincijska verzija “House of cards” traje još nekoliko sezona. Ne sumnjam da ćemo tek biti informisani, na svaki minut-dva.

Da li vam je sada žao što vam je poslednji gost bio Vladimir – Beba Popović?

– Žao mi je njega.

Postoji li još neka televizija na koju biste preneli „Utisak nedelje“?

– Šta je vaš utisak? Da li postoji jedna televizija?

I na kraju, kakav je vaš utisak nakon svega?

– Ovo nikad nije bilo.