Prva emisija novog serijala biće objavljena 31. oktobra 2019. u 20 časova na www.mreza.rs.

„Slobodni mediji i demokratija“ je naziv novog serijala PG Mreže koji se bavi ulogom slobodnih medija u očuvanju demokratije.

Zašto je demokratija nezamisliva bez slobodnih medija? Kakvu korist ima društvo i država kada su mediji slobodni? O kojim temama treba da izveštava slobodna štampa? Koje metode koriste slobodni mediji u svom radu? Sa kakvim se problemima suočavaju novinari u Srbiji i kome mogu da se obrate kada im je potrebna zaštita? Kakva je uloga javnosti u zaštiti slobode informisanja?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će serijal ponuditi odgovore.

Prva emisija „Istraživačko novinarstvo“ govori o značaju istraživačkog novinarstva za očuvanje demokratije. Koje su priče istraživačkih onlajn medija pomogle da se otkriju pa čak i zaustave nedemokratski i koruptivni procesi u Srbiji? Da li nadležne institucije adekvatno reaguju na otkrića istraživačkih novinarskih redakcija koja ukazuju na koruptivne i kriminalne radnje različitih aktera?

U emisiji govore: Dina Đorđević iz CINS-a, Slobodan Georgiev i Aleksandar Đorđević iz BIRN-a, Dragana Pećo i Stevan Dojčinović iz KRIK-a.