недеља, мај 29. 2022.

Da nam nije...

Naslovna Da nam nije...
Brojne narodi na ovim prostorima vekovima su živeli i danas žive zajedno. Uprkos ratovima iz devedestih godina i velikog pomeranja naroda, Srbija je i dalje zemlja sa nejvećom nacionalnom raznolikošću. Vojvodina je i dalje jedinstven primer multinacionalnosti i prepoznatljiva je kao „Evropa u malom“. Ali manjine žive u čitavoj Srbiji. Popis iz 2011. je pokazao da u Srbiji živi 21 etnička zajednica. Upoznaćemo se sa jezičkim, kultirnim, konfesionalnim i svim drugim različitostima.
video

O svakodnevnom životu beogradske jevrejske zajednice

Gost nove epizode serijala “Da nam nije- autobiografija o mom narodu” je studentkinja Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Noa Fišer iz Sombora.
video

O vlaškoj kulturi u Srbiji

Upoznaćemo slikarku i umetnicu iz Negotina Dušanku Botunjac koja će nam reći nešto više o vlaškoj nošnji i njihovim običajima.
video

Vahid Džanković: O životu Bošnjaka u Srbiji

U ovoj epizodi serijala Da nam nije Vahid priča o životu Bošnjaka u Srbiji, ali i tome kako je dobio ime po slavnom fudbaleru mostarskog Veleža Vahidu Halilhodžiću...
video

Tibor Varadi o bogatstvu različitosti u Banatu

Gost nove epizode serijala “Da nam nije… autobiografija o mom narodu” je stručnjak za međunarodno pravo, akademik Tibor Varadi.
video

Romi iz Pirota

Nova emisija TV serijala "Da nam nije" posvećena je romskoj nacionalnoj...
video

Kako je rat uticao na život ukrajinske manjine u Srbiji

Pripadnici ukrajinske manjine prikupljaju humanitarnu pomoć svojim zemljacima i kako kažu u najnovijoj epizodi serijala ”Da nam nije” pokušavaju da nastave život svoje zajednice kao i do sada...
video

Doprinos Čeha u Srbiji

Gost nove epizode serijala PG Mreža “ Da nam nije… Autobiografija o mom narodu” je arhitekta Stevan Mićić.
video

Kakva je pozorišna scena na rumunskom jeziku

Nova emisija TV serijala "Da nam nije" posvećena je rumunskoj nacionalnoj manjini.
video

Bunjevci o korenima i kako je Srbija njihova matična država

U ovoj epizodi serijala Da nam nije... Bunjevci govore o sebi, svojim o korenima i tome kako je Srbija njihova matična država, a sa tradicionalnom umetnošću Bunjevaca - slamarstvom i tome kako je skoro osam meseci pravio krunu od slame govori Stipan Budimčević.
video

Priča o podunavskim Nemcima u Rumi

Gost nove epizode serijala PG Mreža “ Da nam nije… Autobiografija o mom narodu” je Bruno Šme, potomak nemačke porodice Šme koja se u Rumu doselila u prvoj polovini 18. veka.

Najnovije