недеља, јун 16. 2024.

Generacija 95

Naslovna Dokumentarni program Generacija 95
Prva epizoda „Mladi i preduzetništvo”, prikazana je u utorak, 20. oktobra 2015, u 20:05 na Drugom programu RTS-a. Autor emisije je Biljana Đogić. Više od polovine mladih u Srbiji nema posao, ekonomski je nesamostalno i živi sa roditeljima. Trend odlaska mladih iz zemlje u potrazi za poslom, boljim obrazovanjem i boljim životom opet je u uzlaznoj liniji. Po odlivu mozgova Srbija se nalazi u samom svetskom vrhu. Najveći problemi ove populacije su nezaposlenost, siromaštvo i bezperspektivnost. Tri četvrtine mladih u Srbiji ne veruje da će se u budućnosti nešto promeniti na bolje. Kako žive mladi danas u Srbiji? Sa kakvim problemima i izazovima se suočavaju, kako razmišljaju i šta očekuju od društva u kome žive? Da li dobijaju podršku za svoje poslovne i kreativne inicijative? Koje su njihove vrednosti i ko su im uzori? Kako se odnose prema drugim nacijama i kulturama, prema drugačijim životnim modelima? Sa kakvim osećanjima odlaze iz zemlje u potrazi za boljom budućnošću? Na ova pitanja PG Mreža nudi odgovore u serijalu „Generacija 95” – Položaj mladih u Srbiji. U šest dvadesetpetominutnih emisija govori se o sledećim temama: Mladi i preduzetništvo; Predrasude – odnos prema drugačijem; Odliv mozgova; Seks, droga i rok & rol; Život sa roditeljima; Uzori i vrednosti. Serijal je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.
video

Uzori i vrednosti

Na vrhu liste idola mladih danas se nalaze domaći i strani sportisti, potom slede zvezde iz sveta muzike, estrade i filma, dok je uticaj elite, naučnika i umetnika gotovo zanemarljiv.
video

Seks, droga i muzika

Za TV Mrežu mladi otvoreno govore i o tome kako provode slobodno vreme kao i kakav stav imaju prema seksu i drogama.
video

Mladi i roditelji

Sedamdeset odsto mladih ekonomski zavisi od roditelja, pokazalo je istraživanje iz 2014, rađeno za potrebe Ministarstva za omladinu i sport.
video

Odlazak mladih iz Srbije

Srbija se poslednjih godina ponovo suočava sa egzodusom mladih ljudi sličnim onom iz devedesetih.
video

Predrasude – odnos mladih prema drugačijem

Više od 35 posto mladih ima ekstremno rasističke stavove prema Romima. Još drastičniji je njihov odnos prema pripadnicima LGBT populacije. Za 54 odsto mladih oni su potpuno neprihvatljivi.
video

Mladi i preduzetništvo

U svetu najveći broj novih biznisa pokreću mladi sa fakultetskom diplomom. Ali to nije slučaj i kod nas. Zašto je to tako i u kojoj meri društvo podstiče preduzetnički duh kod mladih, za emisiju „Generacija ‘95”, ocenjuju studenti beogradskih fakulteta. Neke od njihovih stavova možete pogledati u sledećim video klipovima:

Najnovije