sreda, maj 23. 2018.

Dokumentarni program

Naslovna Dokumentarni program
video

Predrasude – odnos mladih prema drugačijem

Više od 35 posto mladih ima ekstremno rasističke stavove prema Romima. Još drastičniji je njihov odnos prema pripadnicima LGBT populacije. Za 54 odsto mladih oni su potpuno neprihvatljivi.
video

Mladi i preduzetništvo

U svetu najveći broj novih biznisa pokreću mladi sa fakultetskom diplomom. Ali to nije slučaj i kod nas. Zašto je to tako i u kojoj meri društvo podstiče preduzetnički duh kod mladih, za emisiju „Generacija ‘95”, ocenjuju studenti beogradskih fakulteta. Neke od njihovih stavova možete pogledati u sledećim video klipovima:
video

FILHARMONIJA, muzičari na Kosovu

O kosovskoj kulturnoj i muzičkoj sceni skoro da ne znamo ništa. Tako na primer u Prištini već 15 godina postoji orkestar Kosovske filharmonije. Šta je ovih dana na repertoaru ovog orkestra i kako je danas biti muzičar na Kosovu, za Dnevnik Mreže govore, ali i sviraju članovi Kosovske filharmonije. Za TV Mrežu Boban Trajković.
video

KOSOVO, život srpskih medija

Većina srpskih radio i TV stanica koje danas rade na Kosovu, pokrenute su posle rata i to uglavnom u seoskim sredinama tj. svuda gde su živeli preostali Srbi. Program na srpskom jeziku na Kosovu danas proizvodi šest televizija, a neke od njih posetila je nedavno naša TV ekipa. U kakvim uslovima rade i sa kojim se izazovima svakodnevno susreću naše kolege gledamo u prilogu Bobana Trajkovića.
video

KOSOVSKI TENISERI, pripreme za Dejvis kup

Krajem prošle godine Kosovo je primljeno u Medjunarodni olimpijski komitet, a ovog proleća poziv kosovskim sportistima da se priključe medjunarodnim takmičenjima stigao je i od Fibe. Poslednji u nizu priznanja upućen je nedavno Teniskom savezu, sto znači da ćemo već od sledeće godine kosovske tenisere gledati u Dejvis kupu. O tome koliko je beli sport popularan na Kosovu i ko su kosovski šampioni u tenisu gledamo u prilogu Bobana Trajkovića.
video

KOSOVO, izgubljeni u prevodu

Srpski i albanski jezik na Kosovu imaju ravnopravan status, tako barem piše u svim važnim kosovskim dokumentima. Kakva je situacija u stvarnosti i u kolikoj meri kosovske institucije poštuju jezička prava Srba, gledamo u prilogu Bobana Trajkovića.
video

NESTALI SA KOSOVA, i dalje se ne zna sudbina 1.700 ljudi

Drugu godinu zaredom u Beogradu se u organizaciji nevladinog sektora održava festival „Miredita dobar dan” na kojem se predstavlja kosovska kulturna scena, ali i otvaraju neke od najtežih tema u odnosima dva društva. Sa debate „Dekonstrukcija zajedničke prošlosti”, održanoj u okviru festivala poručeno je da je pitanje nestalih osoba ključno za normalizaciju odnosa izmedju Prištine i Beograda. Priča Biljane Đogić.
video

GORANCI, Gora krajnji jug Kosova

Nekada su bili poznati kao puškari i stočari, a danas ih znamo kao naše vredne komšije poslastičare i buregdžije; ovog proleća naša TV ekipa posetila je Gorance u Gori, na krajnjem jugu Kosova; i to za njihov najveći praznik za Djurdjevdan. O tradiciji i običajima Goranaca ali i o izazovima u kosovskom drustvu sa kojima se suočava ova mala zajednica gledamo u prilogu Bobana Trajkovića.
video

PRIZREN, primer organizovanog povratka i problemi povratnika

Jedini primer organizovanog povratka Srba u neki grad na Kosovu za sada se može videti samo u Prizrenu. Proteklih nekoliko godina u ovom gradu je sredstvima kosovske vlade i stranih donatora obnovljeno tridesetak srpskih kuća. Šta je to što otežava povratak na Kosovo, koji su najveći izazovi i problemi sa kojima se suočavaju povratnici, gledamo u prilogu Bobana Trajkovića.
video

Sud u Strazburu: Slučaj Kikindskih novina, slučaj Kostić protiv Srbije, istraživanje odnosa građana prema...

Srbija je medju vodećim zemljama u Evropi po broju predstavki Sudu za ljudska prava u Strazburu. Jedno od osnovnih ljudskih prava je sloboda govora i upravo problemi koje su krajem devedesetih imali urednici i novinari Kikindskih novina doveli su do toga da je Željko Bodrožić, vlasnik i urednik ove novine, među prvima pravdu i zaštitu potražio u Strazburu. Priča Vesne Vujić.

Najnovije