уторак, мај 30. 2023.

Slobodni mediji i demokratija

Naslovna Slobodni mediji i demokratija
„Slobodni mediji i demokratija“ je serijal PG Mreže koji se bavi ulogom slobodnih medija u očuvanju demokratije. Zašto je demokratija nezamisliva bez slobodnih medija? Kakvu korist ima društvo i država kada su mediji slobodni? O kojim temama treba da izveštava slobodna štampa? Koje metode koriste slobodni mediji u svom radu? Sa kakvim se problemima suočavaju novinari u Srbiji i kome mogu da se obrate kada im je potrebna zaštita? Kakva je uloga javnosti u zaštiti slobode informisanja? Ovo su samo neka od pitanja na koja će serijal ponuditi odgovore.
video

Građani i zaštita slobode informisanja, II deo

Na koji način javni medijski servis komunicira sa svojom publikom? Da li građani Srbije imaju mogućnost da utiču na rad javnog medijskog servisa kako bi zaštitili svoje pravo na istinito i pravovremeno informisanje?
video

Građani i zaštita slobode informisanja

Da li građani Srbije imaju mehanizme koji im omogućavaju da zaštite svoje pravo na slobodno i istinito informisanje?
video

Informisanje u interesu javnosti

Emisija „Informisanje u interesu javnosti“ govori o obavezi medija da javnost...
video

Napadi na novinare

Emisija „Napadi na novinare“ govori o tome sa čim se suočavaju novinari koji dobijaju pretnje ili su doživeli fizički napad zbog tema o kojima pišu.
video

Kako novinari istražuju?

Zašto je važan Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja?
video

Istraživačko novinarstvo

Koje su priče istraživačkih onlajn medija pomogle da se otkriju pa čak i zaustave nedemokratski i koruptivni procesi u Srbiji?

Novi serijal PG Mreže – „Slobodni mediji i demokratija“

Zašto je demokratija nezamisliva bez slobodnih medija? Kakvu korist ima društvo i država kada su mediji slobodni? O kojim temama treba da izveštava slobodna štampa?