Učeni Česi koji su počeli masovno da se doseljavaju u Srbiju u drugoj polovini 19. veka dali su ogroman doprinos razvoju zemlje. Među njima je bilo mnogo lekara, apotekara, inžinjera, industrijalaca i muzičara.

Dešavanja u Drugom svetskom ratu i kasnija podela sveta primorali su jedan deo doseljenih Čeha da napuste našu zemlju, dok je kod onih koji su ostali došlo do prirodne asimilacije mešanjem sa drugim narodima i do potpunog prihvatanja Srbije kao nove domovine.

Danas češka zajednica u Srbiji ima samo nešto manje od 2.000 pripadnika, iako se pretpostavlja da je broj Čeha i njihovih potomaka veći od 10.000.

U novoj epizodi serijala PG Mreže „Da nam nije… Autobiografija o mom narodu“ govorimo o velikom značaju čeških doseljenika za razvoj Kragujevca.

Priču o nekada brojnoj i uticajnoj zajednici čeških doseljenika pričaju nam Svetlana Stoliković, čukununuka Josifa Pokornog, vojnog kapelnika Kragujevačkog garnizona s kraja 19. i početka 20. veka i etnolog Nenad Karamijalković, autor monografije „Česi u Srbiji i Crnoj Gori“.