„Kako odbraniti slobodu izražavanja?”

Pravo na slobodno izražavanje i informisanje se sve češće krši – pokazuju brojni primeri iz svakodnevnog rada medija. Trend urušavanja medijskih sloboda je globalni trend koji nije zaobišao ni evropsko tlo. Pritisci na medije dolaze i od autoritarnih vlada i od ekonomskih moćnika, a sve češći razlog za suzbijanje slobode informisanja je borba protiv terorizma.

Šta podrazumeva pravo na slobodno izražavanje i zašto je ono važno za demokratske procese? Na kojim idejama i međunarodnim dokumentima je utemeljena zaštita ovog prava? Da li su medijske slobode danas dovedene u pitanje na evropskom tlu, i kakva je situacija u Srbiji?

U emisiji govore: Patrik Peninks (Savet Evrope), Žuli Majeržak (Reporteri bez granica), Gordana Suša, Dušan Reljić, Lila Radonjić, Hari Štajner, Antonela Riha.

Režija: Miloš Petričić i Isidora Veselinović.

Autor: Maja Divac.

Emisija je realizovana u okviru projekta PG Mreže „Medijske slobode baner-vektorkao ljudsko pravo“ koji finansira Evropska unija. Stavovi izneti u ovom serijalu su isključivo odgovornost PG Mreže i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje Evropske unije.