Pravo na medije - pretpostavka nevinosti

Pretpostavka nevinosti je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kao i domaćim zakonima. Pravo svakoga da se smatra nevinim dok njegovu krivicu pravosnažno ne utvrdi sud, dužni su da poštuju i mediji.

Domaći mediji ovo pravo gotovo svakodnevno krše, a u toj praksi posebno se izdvaja tabloidna štampa. U kojim slučajevima i na koji način mediji krše pravo na pretpostavku nevinosti? Kako i kada je ovaj pravni princip postao obavezujući i za medije? Da li mediji smeju da prenose izjave predstavnika vlade i državnih institucija u kojima se krši pretpostavka nevinosti?

U emisiji govore: Jelisaveta Vasilić, Radovan Lazić, Kruna Savović, Saša Đorđević, Tamara Skrozza, Igor Jurić, Miroslav Janković, Igor Božić.

Autori: Anđela Milivojević i Maja Divac.

Proizvodnja: Produkcijska grupa Mreža, 2017.

 

TRANSKRIPT EMISIJE

 

Pravo na medije: Kako mediji krše pretpostavku nevinosti?

Pravo svakoga da se smatra nevinim dok njegovu krivicu pravosnažno ne utvrdi sud, dužni su da poštuju i mediji. Domaći mediji ovo pravo gotovo svakodnevno krše, a u toj praksi posebno se izdvaja tabloidna štampa.

Na koji način mediji krše pravo na pretpostavku nevinosti? Kako i kada je ovaj pravni princip postao obavezujući i za medije? Da li mediji smeju da prenose izjave predstavnika vlade i državnih institucija u kojima se krši pretpostavka nevinosti?

Najčešći načini kršenja pretpostavke nevinosti u medijima

Pretpostavka nevinosti je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zajedno sa pravom na pravično suđenje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Univerzalnom deklaracijom UN-a, kao i domaćim zakonima. Pretpostavku nevinosti, tj. pravo svakoga da se smatra nevinim dok njegovu krivicu pravosnažno ne utvrdi sud, dužni su da poštuju i mediji. Domaći mediji ovo pravo gotovo svakodnevno krše i to najčešće na sledeći način.

Mediji kao tužioci i sudije

Slučaj roditelja osmogodišnje Tijane Ognjanović, koja je preminula sredinom 2013. jedan jeod primera kako tabloidni mediji u Srbiji na sebe preuzimaju ulogu istražnog organa, tužioca i sudije. U oktobru 2013. Kurir je započeo višemesečno izveštavanje o mogućoj zloupotrebi novca koji su roditelji male Tijane sakupili putem humanitarnih uplata građana. Osnov za ovakve tvrdnje  bio je anonimni izvor Kurira iz Komercijalne banke prema kome su Jelena i Nebojša Ognjanović, nakon smrti ćerke podigli oko dva miliona evra sa računa.

Brojne javne ličnosti i mediji kao što su Blic, Alo, portal Telegraf, pa čak i Politika stali su uz Kurir pozivajući Ognjanoviće da kažu šta su uradili sa preostalim novcem, da bi u novembru 2013. Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo od policije da ispita navode Kurira. Nakon skoro tri godine ovo tužilaštvo je u septembru 2016. odustalo od krivičnog gonjenja Nebojše i Jelene Ognjanović.

Ceo transkript čitajte na OVOM LINKU:

Pravo na medije Kako mediji krse pretpostavku nevinosti