Do intenziviranja diplomatskih odnosa SAD i Srbije (upostavljenih krajem XIX veka) dolazi sa izbijanjem Prvog svetskog rata, tokom koga Amerika nesebično pomaže srpski narod.

U ratom izmučenu Srbiju, iz SAD, stižu medicinske misije, humanitarna pomoć, a po završetku rata i zajmovi i donacije za obnovu postradale zemlje.

Jedan od simbola američke pomoći slobodarskoj Srbiji je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković koja je izgrađena zahvaljujući sredstvima Karnegijeve zadužbine.

Priča Maje Divac.

 

SAD i Srbija: Univerzitetska biblioteka izgrađena sredstvima Karnegijeve zadužbine

Retko kad su odnosi jedne velesile i neke male zemlje bili tako prijateljski i plodotvorni kao što je to bio slučaj između Amerike i Srbije tokom i po završetku Prvog svetskog rata. SAD su bile zadivljene herojskim otporom malog balkanskog naroda i pune poštovanja prema stradanjima koja je srpski narod u tom ratu pretrpeo.

Stevan Nedeljković, FPN:

“Američko društvo i kultura u tom trenutku je bila veoma specifična, oni su podržavali sve ljude koji su baštinili ideje slobode, slobodarske ideale, jer ne treba zaboraviti da su SAD teško došle do svoje nezavisnosti i da  su nakon toga prošle građanski rat, borbu za slobodu svih ljudi i svih nacija”.

Ceo transkript emisije pogledajte na ovom linku: Univerzitetska biblioteka izgrađena sredstvima Karnegijeve zadužbine