Trgovinski odnosi SAD i Srbije krajem XIX i početkom XX veka nisu bili posebno razvijeni, a jedan od razloga je bila udaljenost i saobraćajna nepovezanost.

Srbija je bila poznata po suvim šljivama i do skora se smatralo da su one bile jedini značajniji proizvod koji je Srbija u to vreme izvozila u SAD.

Međutim, kada su istoričari uronili u arhive ispostavilo se da je dvadesetih godina XX veka postojao još jedan znatno unosniji artikal.

O kom artiklu je reč i koji su proizvodi dominirali u američko – jugoslovenskoj trgovinskoj razmeni tokom XX veka?

 

Od opijuma do Yuga

Skromne trgovinske odnose Amerike i Srbije s kraja XIX i početka XX veka karakteriše izvoz srpskih suvih šljiva zbog koga je i knjaz Milan naložio otvaranje počasnog konzulata u Njujorku. Srbija je izvozila suve šljive a zatim i bakar iz Borskog rudnika, a iz Amerike je uvozila petrolej, kafu, sirove kože, mašine i aparate. Intenzitet trgovinske razmene nije značajnije uvećan ni posle Prvog svetskog rata, iako su postojali planovi o mogućem izvozu boksita, hmelja, duvana.

Postojao je samo jedan izuzetak – to je bio opijum koji se proizvodio na teritoriji južne Srbije, današnje Severne Makedonije. Legalna trgovina opijumom između dva svetska rata je cvetala. To je bio ključni izvozni artikal po kome je Kraljevina Jugoslavija tada bila poznata u Americi.

Aleksandra Kolaković, Institut za političke studije:

“Poslovni krugovi tadašnje Kraljevine Jugoslavije su shvatili da to može biti unosan biznis. Već  1922.  postojali su i prvi diplomatski kontaki preko srpskog odnosno jugoslovenskog poslanstva u Vašingtonu, Njujorku, Čikagu sa srpskim odnosno tada jugoslovenskim firmama kako bi se taj mak izvozio u SAD. 1929. jugoslovenska država je preuzela potpunu kontrolu nad tim legalnim tokovima trgovine opijumom, dakle nisu više mogle same privatne firme da direktno uspostavljaju komunikaciju sa uvoznicima u SAD. Tada je osnovan Jugoslovenski zavod za trgovinu opijumom, a postojalo je i privredno društvo koje je imalo svoje opijumsko odeljenje i preko koga je išla ta kontrola trgovine opijumom.”

Ceo transkript emisije pogledajte na ovom linku:
Od opijuma do Yuga