Srbija i SAD - Program za razvoj demokratskog društva (II deo)

U okviru „Programa za razvoj demokratskog društva“, Američka ambasada u Beogradu svake godine raspisuje konkurs za projekte organizacija civilnog društva iz cele Srbije koji su usmereni na razvoj demokratije. Podršku za svoje aktivnosti najčešće dobijaju male lokalne organizacije koje žele da doprinesu promenema u svojoj zajednici. Neki od projekata civilnog društva koji su dobili podršku iz ovog programa se tiču aktivizma mladih i zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Na koji način organizacija Centar E8 osnažuje aktivizam mladih kroz program “Changemakers of Serbia” i šta je učešće u ovom programu značilo za mlade aktiviste iz Sremske Mitrovice i Despotovca? Na koji način Užički centar za prava deteta radi na osnaživanju učeničkih parlamenata i na unapređenju zaštite prava mladih? Šta je sadržala obuka za pripadnike policije i pravosuđa iz oblasti zaštite prava ugroženih manjina koju je organizovao Institut za evropske poslove?

U emisiji govore: Sandra Veljković, Centar E8; Andrea Stanković, učesnica programa “Changemakers of Serbia”; Marija Gvozdenović, učesnica programa “Changemakers of Serbia”; Filip Bikman, savetnik za kulturu i medije u Ambasadi SAD; Jelena Žunić Cicvarić, Užički centar za prava deteta; Aleksandra Stanković, Institut za evropske poslove.

Autor: Boban Trajković. Snimatelji: Dušan Krivec, Dejan Derajić. Montaža: Irena Petričić Dimitrijević. Proizvodnja PG Mreža, 2023.

Program za razvoj demokratskog društva – prava manjina

Program za razvoj demokratskog društva – prava mladih

Program za razvoj demokratskog društva – aktivizam mladih