U julu je obeleženo sto godina od kako je srpska zastava podignuta na Beloj kući u Vašingtonu, kao i 136 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD.

Kako je došlo do toga da se srpska zastava zavijori na Kapitol hilu i šta je karakterisalo odnose dve zemlje pre i tokom Prvog svetskog rata?

Gledajte u priči Maje Divac.

 

Diplomatski odnosi SAD i Srbije početkom XX veka

Isto kao i pre sto godina, i 28. jula 2018. srpska zastava se zavijorila na američkom tlu. Ovog jula kao simbolično sećanje na obeležavanje “srpskog dana” u Americi 1918, kada se zastava Srbije vijorila na Beloj kući. To je bio znak podrške i poštovanja slobodarskog srpskog naroda i njegove junačke borbe u Prvom svetskom ratu.

Bora Dimitrijević, koautor izložbe “SAD – Srbija, 1918 – 2018”:

“Američki predsednik Vudro Vilson, jedan od najpopularnijih američkih predsednika kod nas u Srbiji, će na godišnjicu napada na Srbiju, na Beloj kući i na svim nadleštvima diljem Amerike postaviti srpsku zastavu u čast otpora koji je srpski narod pružio Austrougarskoj. Taj period koji se tiče Prvog svetskog rata je možda najlepši i najznačajniji period saradnje jer je to prvo veliko bratstvo po oružju, to je prvo veliko prijateljstvo između američkog i srpskog naroda i zato je veoma značajno.”

Ovakvu čast jednoj državi SAD su učinile samo dva puta u svojoj istoriji, 1918.  Srbiji  i 1920. Francuskoj.

Stevan Nedeljković, FPN:

“Takav gest je zapravo simbolizovao zahvalnost za borbu za slobodu koju je Srbija u tom periodu pokazivala isto kao što su cenili revoluciju u Francuskoj i pad Bastilje 1789 god. To je zapravo pokazatelj da su Srbija i SAD u tom trenutku delile najuzvišenije ideale slobode.”

Ceo transkript emisije pogledajte na ovom linku: DIPLOMATSKI ODNOSI SRBIJE I SAD