Vojna saradnja Amerike i Srbije

Vojna saradnja SAD i Srbije je izuzetno dinamična. Svake godine se održi oko stotinu najrazličitijih zajedničkih aktivnosti – od malih i vrlo specifičnih kao što je suzbijanje određenih bolesti ili pružanje pomoći civilnom stanovništvu do velikih vojnih vežbi.

“Sajber Tesla”, “Nebeski most”, zajedničke vežbe u vojnom kompleksu “Peskovi”, samo su neke od brojnih zajedničkih vojnih operacija američke i srpske vojske koje su održane u poslednjem periodu.

Srpska i američka vojska sarađuju na nekoliko nivoa – direktno kroz zajedničke vežbe i program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, a indirektno kroz program Partnerstvo za mir.

Kako se odvija saradnja srpske vojske sa Nacionalnom gardom Ohaja, a kako kroz program Partnerstvo za mir? Koliki je značaj ove saradnje za unapređenje odbrambenog sistema Srbije ali i za jačanje prijateljstva i saradnje dve zemlje?

U emisiji govore: načelnica štaba vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja Rebeka O`Konor; šef Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD Aleksandro Pedraza; istoričar Bojan Dimitrijević; bivši predsednik Srbije Boris Tadić i Igor Novaković iz ISAC fonda.

Autor: Rade Ranković. Snimatelj: Dejan Derajić. Montaža: Irena Petrićić Dimitrijević.

Istraživanje uradio BIRODI.

Proizvodnja: PG Mreža, 2022.

Od 2006. Vojska Srbije intenzivno sarađuje sa vojskom SAD

Saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Vojska Srbije ima dinamičnu saradnju sa vojskom SAD