„Koprcamo se na vešalima, vlast nam je nabacila omču, gledaoci nas drže za zglobove i izdižu da se ne udavimo“, ovako čuvena novinarka i autorka „Utiska nedelje“, Olja Bećković, za „Novu.rs“ opisuje borbu sa svojevrsnom cenzurom koju joj vlast i dalje priređuje, odbijajući da gostuje u njenoj emisiji. Igru u kojoj trenutno učestvuje, ne svojoj voljom, nazvala je „smicalicom“ vladajuće partije.

Iza nje je još jedna uspešna televizijska sezona i uskoro se, nakon letnje pauze, vraća na ekrane.

Upitana da li je, s obzirom na vreme u kojem živimo, brinu “nekontrolisani utisci” koji bi mogli da “iskaču” svake nedelje, i šta oni zapravo govore o današnjem srpskom društvu, Bećković kaže:

„Verujem da je sva tajna opstanka ‘Utiska’ u tome što je pre 30 godina osmišljen iz potrebe da se napravi emisija koja nije ‘pod kontrolom’. Suština emisije je od početka bila da prati iskakanja iz zdrave pameti i dobrog ukusa. U tom smislu jedino što može da me brine je što ovoliko dugo traje“.

„Utisak“ se, čini se, tokom proteklih godinu dana suočavao sa svojevrsnom cenzurom, s obzirom na to da, kako je sama rekla više puta, niko iz vladajuće stranke nije pristao da gostuje u njenoj emisiji. Na pitanje koliko je za nju bilo teško da u takvoj atmosferi nađe balans i izvuče “obe strane”, Olja Bećković odgovara:

„Nisam jedina koja godinama unazad učestvuje u najpopularnijem televizijskom programu vladajuće stranke koji se zove ‘Smicalica’. Ne samo što najviši predstavnici vlasti odbijaju da učestvuju u programima televizija koje su označili ‘neprijateljskim’, nego su istu preporuku izdali i ‘simpatizerima’ na svim nivoima. Onda nas optužuju da razgovaramo samo sa ‘istomišljenicima’. Da bismo se pod tim okolnostima dokazali kao ‘profesionalci’, dovijamo se. ‘Smicalica“ je u tome što u želji da dokažemo da smo ‘nepristrasni’, bivamo stroži prema predstavnicima opozicije, nego što bi bili predstavnici vlasti da su imali hrabrosti da se suoče. Koprcamo se na vešalima, vlast nam je nabacila omču, gledaoci nas drže za zglobove i izdižu da se ne udavimo“.

Upitana da li misli da će se takvo nepoštovanje novinarske profesije, javnosti i demokratije, od strane vladajuće strukture, nekada promeniti, odgovara:

„Šta Vi mislite, da li je slučajnost što je državni vrh odlučio da se obraća naciji preko televizije Pink?“

Olja Bećković na pitanje da li bi, iz ove perspektive danas, pozvala Aleksandra Vučića u svoju emisiju i šta bi ga pitala, kaže: „Odavno je došlo vreme da se pitanje preformuliše: ‘Da li biste gostovali u Vučićevoj emisiji?” Moj odgovor se ne menja, kako god da glasi pitanje. Ne bih“.

Povodom tužbe koju je podnela protiv televizije “Pink” zbog plagiranja njene emisije i da li ima nade da će sud presuditi u nenu korist, Bećković za Novu.rs navodi da je za nju bilo važno da podizanjem tužbe za očigledan plagijat pokaže da verujem u sud. „Verujem da bi i Mitrović tužio nekog kome bi palo na pamet da prisvoji autorstvo za Zadrugu, Farmu, Dvor, letilicu, ozonske komore, itd“.

IZVOR: N1