Milić: Po inerciji koju pravi SNS, da se pojavila i mačka, bila bi gradonačelnik

Zamenik direktora i urednik u Produkcijskoj grupi „Mreža“ Vladimir Milić izjavio je da nije iznenađen odlukom SNS da za gradonačelnika Beograda predloži Aleksandra Šapića. „Nije mi iznenađenje i ne bi me iznenadilo i da je bilo ko drugi. Gradonačelnik Beograda, kao i predsednik Srbije i premijer je Aleksandar Vučić i stvarno je manje bitno da li se gradonačelnik zove Aleksandar Šapić ili Vesna Videnović, mislim da se tako zove nova zamenica gradonačelnika“, rekao je Milić za N1. On kaže i da se tokom prethodnog izbora gradonačelnika, kada je postavljen Zoran Radoičić, postupalo slično.

„Mislim da bilo koja osoba da se pojavila, da se pojavila mačka, dobila bi većinu po inerciji koji pravi SNS. Ovde se glasa za stranku, ne za ime i Radoičić je deo te mašinerije“, rekao je Milić i dodao da „u normalnoj zemlji ne biste mogli da prođete tako lako, da se pojavi se vaše ime i odjednom ste gradonačelnik“.

Povodom odluke SNS o Šapiću, Milić navodi da je Vučić ispao fer prema političkim partnerima, da je ono što je obećao ispunio i da je za političare to dosta važno, ali da za njega ne bi bilo iznenađenje ni da je određen neko drugi.

Deluje izvesno, kako dodaje, da će Šapiću biti oročen mandat zbog novih izbora u Beogradu. „Mislim da je oročeno je sve i Šapić ne treba da bude iznenađen, deluje izvesno da će novih izbora biti, ne smao zato što su se, kako ide priča, dogovorili Đilas i Vučić već i zbog činjenice da trenutno nije neka preterana jagma za vlast u svetu“, rekao je Milić, ukazujući na posledice strašog rata Ukrajine i Rusije. On kaže da, zbog toga, bilo kom političaru koji odlučuje o bilo čemu danas ne bi niko bio u koži.

Milić ocenjuje i da bi Vučić, da može da bira, sigurno rado menjao pritisak koji ima iz sveta, za ovaj koji bi mu pravila opozicija, ali da, na žalost, njegovu i našu nije tako.

Povodom najnovijih rasprava u opoziciji, izjava da Đilas neće u koaliciju sa Narodnom strankom, i odgovora NS da bi „bolje bilo da Đilas neće sa Vučićem“, Milić ističe da se ponavlja stara tema da je opet meta opozicije – opozicija, a ne vlast i da ne zna šta su tu dobiti za bilo koga. „Možda je njima lakše da se bave međusobnim napadima nego da ozbiljno pokažu da žele vlast u ovom trenutku“, ocenjuje.

On navodi i da je počelo takmičenje da se pokaže ko je „pravoveran“ i da nije podrška Vučiću kada je bio izbor Skupštine grada.

„Opozicija u Skupštini gtrada ima priliku da se nametne idejama, predlozima koji su vidljivi običnim građanima, a da li će to iskoristi ne znamo“, kaže.

Milić kaže da opozicija ulaskom u Skupštinu svakako da ima šansu da se nametne kao ozbiljniji faktor ali da ne znamo da li će to iskoristiti. „Prirodno je da se malo provetrava vlast i da posle 10 godina vladavine jedne stranke dođe neko drugi, ali to zavisi koliko će povoda opozicija dati građanima da glasaju za njih“, kaže.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je većinska podrška u Beogradu ne SNS, nego nekoj drugoj politici, te da opozicija ima puno tema na kojima može da se dokaže a koje se tiču običnih ljudi. „Ne moraju da se bave visokom politikom, ima toliko dorbih tema koje mogu da se politčki iskoriste – od Beograda na vodi, koji izgleda kako izgleda, od rupa na ulicama, semafora neusklađenih, obilje je tema koje čekaju da budu rešene“, naveo je on.

Povodom činjenica da Gorana Vesića više nema u upravljanju gradom, kaže:

„Ne znam, negde sam čuo da mu se sprema mesto umesto Tome Mone…Vučić vodi računa o svojim kadrovima, ne sumnjam da će se za Vesića, koji je pokazao i lojalnost i spremnost naći neko mesto“.