POSLANICI PRELETAČI – Slobodan mandat, slobodna trgovina, slobodno preletanje, tako se izgleda u Srbiji shvatila promena izbornog zakona po kome mandat pripada poslaniku a ne partiji. Sada se mnogi slažu da slobodan mandat nije trebalo uvoditi bez klauzule po kojoj bi bilo zabranjeno da šest meseci nakon izbora poslanik menja stranku. Problem preletača je jos izraženiji na lokalu gde se zahvaljujući njima smenjuju tek izabrane vladajuće koalicije. Da li se poslanička pijaca i odbornici u karantinima mogu izbeći promenama izbornog zakona. Za TV Mrežu Biljana Djogić.

 

MOKRIN, PISCI U KUĆI NA RAVNOM BREGU – Prostor jugoistočne Evrope povezan je mnogim sličnostima – ipak njega su mnogo više obeležili sukobi i razaranja nego približavanje i razumevanje naroda koji žive ovde. Za pisce važi da ih prostor i vreme ne ograničavaju mnogo. Kako izgleda svakodnevnica šest pisaca iz različitih zemalja koji žive u zajedničkoj kući i stvaraju na istu zadatu temu. Za TV Mrežu u priči Marije Stanojčić.

 

JOVAN ĆIRILOV, TEATROLOG (Dnevnik „Mreže”) – Protekle nedelje veliku pažnju javnosti privukla je lista „nosioca i izvršioca pogubne srpske politike“. Na spisku koji podseća na ideološko obeležavanje za vreme devedesetih našlo se više od 40 umetnika po izboru pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića. Kakvo su značenje u bliskoj prošlosti imali slični spiskovi, kakve posledice po kulturu mogu da ostave danas, ali i o pozorišnom festivalu Bitef koji počinje sutra u dnevniku Mreže govori teatrolog Jovan Ćirilov.