Ambasadorski fond - zaštita kulturnog nasleđa u Srbiji

Na samo 15 kilometara od centra Beograda nalazi se Vinča – Belo brdo, praistorijsko nalazište sa ostacima Vinčanske kulture, najstarije neolitske civilizacije u Evropi. Nažalost, deo ovog arheološkog blaga već je nepovratno nestao u Dunavu, jer je  veći deo lokaliteta pogođen klizištem koje se posebno aktiviralo poslednjih dvadeset godina. Da bi se ovaj krhki lokalitet, star 7500 godina zaštitio, Ambasada SAD je kroz svoj program Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine donirala 475.000 dolara. To je do sada najveća finansijska podrška za neki projekat u Srbiji od kada je Ambasadorov fond  osnovan pre 20 godina.

Iz programa Ambasadorski fond SAD finansiraju projekte za očuvanje kulturnog nasleđa u više od 130 zemalja. U protekle dve decenije Srbiji je iz ovog fonda donirano više od milion evra. Sredstvima iz ovog fonda obnovljeni su manastir Rakovica, spomen škola u Orašcu, amfiteatar u Viminacijumu, freske u Studenici, antički mozaici Carske palate u Sirmijumu, Etnografski muzej, Univerzitetska biblioteka, srednjovekovna užička tvrđava Stari grad itd.

Kako je tekla rekonstrukcija srednjovekovne užičke tvrđave Stari grad i dokle se stiglo sa sanacijom arheološkog nalazišta Vinča – Belo Brdo?

U emisiji govore: Miroslav Kočićarheolog, izvršni menadžer kapitalnog projekta „Vinča – Belo Brdo”; Filip Bikman, savetnik za odnose sa javnošću Ambasade SAD; Bojana Višekruna,  savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam; Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica; Rajko Čubrić, arhitekta i konzervator, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo; Aleksandar Tasić, gradska uprava Užice.

Autor: Biljana Đogić. Snimatelj: Slaven Miljuš, Dejan Derajić, Dušan Krivec. Montaža: Irena Petričić Dimitrijević.

Istraživanje uradio BIRODI.

Proizvodnja: PG Mreža, 2022.

Sanacija praistorijskog nalazišta Vinča – Belo brdo uz podršku Ambasadorskog fonda SAD

Američki “Ambasadorski fond za zaštitu kulturne baštine” pomaže očuvanje kulturnog nasleđa u Srbiji

Rekonstrukcija srednjevekovne tvrđave Stari grad u Užicu