London – U punoj sali zgrade britanskog parlamenta u Londonu, održan je događaj „Na kafi sa…“ na kom su učestvovale Olja Bećković, novinarka i autorka kultnog „Utiska nedelje“, i Milica Pešić, izvršna direktorka Instituta za medije i različitost iz Londona, u organizaciji Srpskog siti kluba. Moderator je bio Dušan Mašić, menadžer na BBC-u i jedan od osnivača B92.

image (3)Tema događaja bila je sloboda medija u Srbiji i svetu, a u fokusu razgovora bilo je ukidanje emisije „Utisak nedelje“. Odgovarajući na pitanje zašto nije bilo većih reakcija na to što je njena emisija ukinuta, naročito među kolegama, Olja Bećković je rekla:

„Strah je odgovor na to pitanje. Mislim da su ljudi jezivo uplašeni i to s razlogom. Oni jednostavno misle da sad nije trenutak da se bilo šta menja. Ukida se loš manir postavljanja pitanja i traženja da se na pitanja odgovori konkretno! Preko mene je preneta poruka kako treba da izgleda emisija i kakvi novinari treba da budu da bi nastavili da rade.“

Prošlogodišnja dobitnica dve značajne nagrade za novinarstvo „Jug Grizelj“ i „Vitez poziva“ istakla je da je čudno osećanje da ste najviše nagrada dobili u onom času kad zapravo više i ne postojite. „Viteza poziva sam dobila kad već uveliko nisam radila. Vitez poziva kog u ovom času u Srbiji gotovo i nema,“ rekla je, dok je Milica Pešić zaključila da se nagrade za novinarstvo ponovo daju ljudima koji su sprečeni da rade svoj posao.

O tome koji su njeni naredni koraci, Olja je izjavila da je spremna da razmotri mogućnost nastavka rada onlajn, i prokomentarisala: „Nikako ne bih volela da moja profesija postane – zabranjeni novinar.“

„Izuzetno nam je drago što smo imali priliku da pred prepunom salom ugostimo istaknute gošće, Olju Bećković i Milicu Pešić. U duhu otvorenog i iskrenog dijaloga razgovaralo se o veoma aktuelnoj i važnoj temi slobode medija i koliko je ona bitna za društvo, kako u Srbiji tako i u svetu,“ istakli su iz Srpskog siti kluba i dodali da je ovogodišnja manifestacija Srpski mesec definitivno u znaku naših hrabrih žena – započeta predstavom„(ne)ovenčane“, o heroinama Velikog rata, Milunki Savić i Flori Sends.

image (1)

Tradicionalna kulturna manifestacija Srpski mesec u Velikoj Britaniji, u okviru kojeg je Srpski siti klub organizovao šesto izdanje svog serijala „Na kafi sa…“, održava se od 2009. godine i svojim bogatim programom britanskoj publici predstavlja kulturu, autore i umetnike iz Srbije. Mesec srpske kulture ove godine traje od 13. januara do 28. februara.

O Srpskom siti klubu

Srpski siti klub je nezavisna i nepolitička organizacija sa sedištem u Londonu koja okuplja srpske profesionalce. Cilj ove organizacije je da obezbedi mrežu kontakata svim Srbima koji žele da naprave karijeru u londonskom “sitiju”, a u poslednjih nekoliko godina i za one koji žele da se vrate u Srbiju.

Srpski siti klub je osnovan kasnih 90-ih od strane nekolicine naših entuzijasta zaposlenih u londonskim finansijskim institucijama. Njihova ideja je bila da ožive neformalan klub koji bi okupio mlade srpske profesionalce koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Od 2004. godine broj članova Kluba se neprestano uvećava i do danas je dostigao preko 1.700. Naši članovi su uglavnom locirani u Londonu gde rade u raznim delatnostima kao naučnici, doktori, bankari, inženjeri, predavači, državni službenici itd. u najpoznatijim britanskim i globalnim institucijama. Srpski siti klub je pokrenuo projekat “povratak stručnjaka” kroz koji omogućava srpskim profesionalcima da se vrate u Srbiju.