PREUZETO SA N1
Autor Adam Santovac

Produkcijska grupa Mreža već punih16 godina čeka da joj bude vraćena kamera. Reč je o incidentu u kojem su, kako se sumnja, dvojica telohranitelja lidera Srpske radikalne stranke, otela Mreži kameru. Danas, kada je po treći put suđenje počelo ispočetka, u NUNS-u, ali i u Duštvu sudija Srbije kažu da je neshvatljivo da proces toliko traje.

Danas pred sudijom i pred kamerom, pre 16 godina pred sagovornikom, ali iza kamere.

Ekipa TV Mreže snimala je prilog za emisiju „Stop nasilju“, koja je u martu 2000. nastala kao odgovor na govor mržnje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Tada je, tvrdi novinarka, obezbeđenje šefa radikala u sred bela dana i Zemuna ekipi Mreže otelo kameru. Deceniju i po kasnije – slučaj se još vuče po sudnicama.

„Dakle, priča o kameri sada možda više i nije više toliko strašna. Ta kamera posle 16 godina ne predstavlja više nikakvu vrednost. Ali sam zaista neprijatno iznenađena da ovaj slučaj nema svoje finale i da mi i dalje živimo u nekoj vrsti nasilja, ali ovog puta možemo da govorimo o pravnom nasilju“, kaže Snežana Stojadinović, novinarka PG Mreža.

Borba za kameru u brojkama izgleda ovako: 16 godina suđenja, 67 pretresa, 3 suda i isto toliko sudija, a nijedna presuda. Neobično – tako to rečju komentarišu u Društvu sudija Srbije. Dodaju: slučajeva te vrste, a da traju tako dugo ima toliko malo da se prstima mogu izbrojati. Uz sve objektivne poteškoće sudstva, u Društvu ne isključuju da oni koji dele pravdu zbog specifičnosti slučaja rade pod tenzijom.

„U tom smislu bi sudije morale da se uznesu iznad dnevno, da tako kažem, političkih ponašanja i medija i političara i da bez obzira što imaju zazor o tome kako, šta će se desiti, jednostavno to stave po strani i donesu presudu“, poručuje Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

S druge strane, lider radikala koji je bio tema snimka otete kamera podseća: bio je dugo odsutan, tako da se skoro ničega ne seća. Osim da na sud nije vršio pritisak.

„Evo da me ubijete, ne bih mogao sad da vam kažem ni ko je optužen u tom procesu. Čuo sam u to vreme da je neka kamera oteta, ali ja tu kameru nikada nisam video i nikada nisam uspeo da identifikujem da je uopšte neko iz Srpske radikalne stranke to oteo“, kaže danas Vojislav Šešelj.

Da li će sudije biti uspešnije i iz trećeg pokušaja konačno presuditi? U Društvu sudija veruju da hoće, iako je vremena sve manje.

Ostalo je još četiri godine da sud na ceo slučaj stavi tačku. Posle dve decenije sve zvanično i zastareva.