Neefikasnost našeg pravosuđa je opšte mesto u analizi napretka Srbije u procesu pridruživanja, ali malo je predmeta kao što je ovaj koji jasno pokazuje da se osim činovničke neefikasnosti verovatno suočavamo i sa zaštitom optuženih. PG Mreža je ostala bez kamere radeći svoj posao. NUNS apeluje da se posle 16 godina proces okonča, kamera vrati Mreži a počinioci ovog krivičnog dela adekvatno kazne.

Suđenje pripadnicima obezbeđenja Srpske radikalne stranke (SRS) za otimanje kamere novinarima Produkcijske grupe Mreža taje već 16 godina. Za to vreme u ovom postupku promenjeno je troje sudija, i nije doneta ni jedna presuda.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak 30. maja u 9 časova u beogradskoj Palati pravde.

U junu 2000. godine  obezbeđenje SRS ispred sedišta te stranke u Zemunu otelo je  kameru ekipi Mreže. Novinarka PG Mreža Snežana Stojadinović i snimatelj Aleksandar Kostić snimali su prilog za serijal Stop nasilju. Dok su obavljali radni zadatak, pripadnici obezbeđenja SRS Branislav Gavrilović i Nebojša Gavranov tražili su da im ekipa Mreže preda snimljenu kasetu. Nakon predaje kasete, Gavrilović je iz ruku snimatelja Kostića silom istrgao kameru, koju je zajedno sa Gavranovim odneo u sedište SRS.

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Branislava Gavrilovića i Nebojše Gavranova zbog krivičnog dela teške krađe u saizvršilaštvu. U optužnici se navodi da su: “ispred zgrade Nezavisnog udruženja građana Zemuna na naročito drzak način oduzeli kameru marke Sony model DSR-200 AP vrednosti tada 90.000 dinara (15.000 DM) u vlasništvu oštećene Produkcijske grupe Mreža, u nameri da prisvajanjem te stvari pribave sebi i drugome protivpravnu imovinsku korist.”

Od tada do danas, punih 16 godina traje postupak pred sudom.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 27.05.2016.